Cazul „Ecusoanele” este pe cale să declanșeze lucruri importante în handbalul românesc, cel puțin după declarațiile oferite de oficialii CSM București, care se simt nedreptățiți pentru faptul că echipei de handbal feminin i-au fost luate patru puncte după partida cu SCM Craiova (scor 28-16 în teren). Consiliul de Administrație a decis marți că nu poate analiza acest caz, Comisia de Apel fiind ultima instanță din handbalul românesc.
Comisia de Apel, ultima instanță din handbalulul românesc conform unei decizii luate, în primăvară, în Consiliul de Administrație, a decis să omologheze cu 0-10 partida CSM București – SCM Craiova și un punct penalizare pentru gazde, ca urmare a faptului că echipa gazdă nu a avut antrenori pe banca tehnică. Formația bucureșteană a avut însă tehnicienii la joc, dar nu au fost lăsați să stea pe banca tehnică întrucât n-au avut ecusoanele la startul întâlnirii. Tot cazul a fost prezentat pe larg de ProSport în ultima lună, concluzia fiind faptul că regulamentele FRH sunt în contradicție. CSM București este îndreptățită să-și revendice punctele luate de Comisia de Apel, dar și SCM Craiova a avut argumente să depunde contestația care a stârnit tot acest scandal. Miza este lupta la titlu în Liga Națională, care ar putea fi influențată prin această decizie.
Evident nemulțumită de ultima decizie în Cazul „Ecusoanele”, CSM București a decis să atace în primă fază printr-un Apel extraordinar la Consiliul de Administrație, bazându-se pe faptul că vechiul Statul al FRH este încă în vigoare până la o decizie a Tribunalului. Forul de conducere al FRH s-a reunit marți, în frunte cu președintele în exercițiu, Alexandru Dedu, care a părăsit pentru o zi Spitalul Floreasca pentru a fi prezent la această ședință. Pe ordine de zi a figurat inclusiv Cazul „Ecusoanele”. Iar decizia luată? Consiliul de Administrație nu mai are competența de a analiza cazuri care au trecut pe la Comisia de Apel. Așa cum aminteam și mai sus, ultima instanță rămâne Comisia de Apel. Așadar, CSM București rămâne cu minus patru puncte în Liga Națională de handbal, la patru puncte distanță de liderul HCM Baia Mare.
La ședința de marți a fost prezent inclusiv directorul general al CSM București, Constantin Căliman, cel care de altfel a și primit vestea din partea membrilor CA. „Ne-au expediat foarte repede. Ne-au comunicat că nu vor să încalce cutuma (n.r. decizia luată de CA, să nu mai judece astfel de cazuri). Nerespectarea legislației și a Statutului se pedepsește. Ne îndreptăm către Ministerul Tineretului și Sportului și către toate forurile internaționale. Federația nu se conduce după cutume, ci după Statut și Regulamente. Așteptăm decizia scrisă, iar apoi vom ataca pe toate căile”, a anunțat Constantin Căliman.
Mai mult, directorul general al CSM București a precizat pentru ProSport că va demara și alte acțiuni în Cazul „Ecusoanele”, după discuția cu președintele Alexandru Dedu. „Nu poți să spui ca președinte al Federației Române de Handbal că >. Astfel, am mari îndoieli în capacitatea președintelei și a membrilor CA de a conduce handbalul românesc, de a produce schimbările pe care le-au promis. În concluzie, vom demara o ședință extraordinară a Adunării Generale pentru a da un vot de blam, poate suspendăm actualul Consiliu de Administrație, dar și președintele”, a fost declarația suprinzătoare oferită de Constantin Căliman.
Oficialul CSM București a mai susținut că primul pas care îl va întreprinde va fi să ajungă la ministrul Gabriela Szabo, iar apoi la instanțele EHF și IHF. „Cu siguranță că, prin apelul nostru la EHF, handbalul românesc nu va fi privit foarte bine. Cât privește campionatul, cu siguranță că se mai pot întâmpla încă multe, ne vom bate cu HCM Baia Mare pentru titlu, dar este incorect ce s-a întâmplat. Din cauza unui carton să pierdem patru puncte”, a concluzionat Căliman.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER